Snelle Ontwikkelingen Na Drie Jaar Aan De Weg Timmeren

Toen ik Nkoranza verliet gebeurde er eigenlijk teveel. Maar het kwam allemaal op zijn pootjes terecht, ook zonder mij natuurlijk, zo hoort een project zich ook te ontwikkelen, zonder die altijd maar weer ver opengesperde ogen van de grondlegger. Ons team is echt geweldig en de ontwikkelingen reflecteren dan ook de inzet van ons team.
Dit gebeurde er van dag tot dag:
1) Feb 2014 richtten we een Ghanese stichting op, de “Clear Mind Foundation”, met Patricia Gyamfua, Samuel Baffo, Sjoerd Talsma en Ineke Bosman als bestuursleden. De formulieren zijn getekend en het geld (600 Ghana Cedis) betaald. We wachten op de definitieve inschrijving begin Mei.
2) 1 Maart huurden we een kiosk bij de poort van het ziekenhuis als café en ontmoetingscentrum voor de Clear Mind groep. Mijn oude vriendin Salamata runt het café en een of twee vrouwen die uit hun verslaving zijn ontwaakt helpen met koffieschenken om hun weer op gang te helpen. Prachtig! Ik had bij de opening willen zijn maar was al in Nederland maar de telefoontjes hierover zijn dolenthousiast en de foto’s spreken voor zich. De huur is betaald voor twee jaar. De aanloop is in de eerste weken al overtuigend omdat veel ziekenhuis bezoekers hier even een ontbijt, kop thee of chocolademelk halen.
3) Per 1 April betaalden we voor 3 jaar vooruit de huur voor een groot huis waar de rehabilitatie in de acute periode (detox.) gaat plaatsvinden per begin augustus aanstaande. Pat zal hier dan gaan wonen en de coördinatie van de zorg op zich nemen.
4) Ik heb nog niets gezegd over de 11 clienten die Kojo Martin, ervaringsdeskundige en fieldworker van Clear Mind, heeft begeleid sinds eind october 2013, sinds ik in Nkoranza terugkwam dus. Ik ken deze mensen nu allemaal persoonlijk en ze zijn onderdeel geworden van de clear mind familie. Sommigen slaagden vanaf het begin van de drank af te blijven, sommigen slaagden met een of twee terugvallen(kerstmis!), sommigen slaagden nog niet erg. Het geeft niet, iedereen volgt zijn eigen ritme maar we houden elkaar in de gaten. intussen is de succes-rate van deze nieuwe groep 50% en van de gehele groep (45 mensen) 60%. Dit is opvallend, want meest is de succes-rate de eerste maanden hoger en komt de terugval door gebrek aan opvolging pas later. Ons ‘familiesysteem’ werkt uitstekend dus. Mensen zijn zeer gemotiveerd om van hun problemen af te komen, dwz degenen die zich aanmelden. We werken alleen op aanvraag en behandelen dus geen mensen tegen hun wil.
5) De verkoop van schilderijen is de pan uitgeschoten. Dit maakte veel van de activiteiten hierboven genoemd mogelijk. Ons Nederlandse bestuurslid Sjoerd is hier zo enthousiast over dat hij een bedrijfje begint dat “Clear Mind Art’ gaat heten en waar posters op maat en ook kaarten kunnen worden besteld van bestaande en nieuwe schilderijen. Houd de website en facebook dus in de gaten.
5) We zoeken nu financiering voor een sociaal economisch rehabilitatie centrum, zoals we in het klein gehuurd hebben met de kiosk. In dezelfde straat willen we langs de weg een centrum neerzetten met werkplaats voor ex verslaafden (weven, schilderen, houtsnijwerk), een slaapplaats voor mensen die geen slaapplek hebben, een ontmoetingscentrum en een detox. unit voor over drie jaar als de huur van onze huidige plek afloopt.

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *